pexels-markus-spiske-3806749
Een huis kopen: alle kosten op een rij
Je wil een huis kopen en daar komt een heleboel bij kijken. Je weet dat de prijs die in de verkoopadvertentie staat, niet alle kosten zijn die je gaat maken. Sommige dingen kun je zelf nog wel bedenken, maar die potten verf en nieuwe keuken zijn slechts een klein gedeelte van alle extra’s. Maar welke andere kosten komen er dan kijken bij het aankopen van een huis?
Carmen Verbeeck
Leestijd: 2
Deel:

De meest voorkomende kosten

Er zijn verschillende kosten waar je rekening mee moet houden wanneer je een huis koopt. Met sommige dingen krijgt eigenlijk iedereen te maken en met andere zaken niet. Feit blijft dat boven op het prijskaartje van het huis, nog extra’s komen.

  1. Onderhandelingskosten
    Afhankelijk van de huizenmarkt en het type woning, kan het zijn dat je ‘moet’ overbieden om het huis te bemachtigen. We hoeven jou niet te vertellen dat je deze kosten bij de prijs van de woning moet optellen, dus dit is een inkoppertje.

  2. Registratiebelasting
    Dit is een belasting die wordt geheven op de overdracht van onroerend goed. De tarieven variëren afhankelijk van de regio en gaan uit van een bepaald percentage van het aankoopbedrag van de woning.

  3. Notariskosten
    De diensten van een notaris zijn verplicht bij vastgoedtransacties. De notariskosten zijn de kosten die je betaalt voor de notariële akte van levering. Dit is het document dat de overdracht van het eigendom van de verkoper naar de koper regelt. De kosten worden berekend op basis van de aankoopprijs van het huis en omvatten onder andere de registratie van de akte, administratieve kosten en erelonen.

  4. Hypotheekkosten
    Wanneer je een lening afsluit voor de aankoop van een woning, kunnen er kosten verbonden zijn aan de hypotheek. Denk hierbij aan dossierkosten, hypotheekaktekosten en kosten voor de inschrijving van de hypotheek.

  5. Makelaarskosten
    Als je gebruik maakt van de diensten van een vastgoedmakelaar, kunnen hier makelaarskosten of een commissie voor in rekening worden gebracht. Deze kosten variëren per makelaar en bespreek je vooraf met de makelaar van jouw keuze. 

De bovenstaande kosten kunnen sterk variëren. De prijs is erg afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aankoopprijs van het huis en de regio waarin het zich bevindt. Maar zeker ook de tijd waarin we leven! Het is raadzaam om op voorhand advies in te winnen bij een notaris of een professionele adviseur om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten die gepaard gaan met de aankoop van een huis.

Persoonlijke kosten

Na de optelsom van bovenstaande kosten kun je in principe in je nieuwe huis gaan wonen. De praktijk wijst uit dat de meeste mensen, tóch nog een extra potje met geld moeten aanbreken. En wees eerlijk, dat is doorgaans wel het leukste om geld aan uit te geven, namelijk het op smaak brengen van je nieuwe thuis!

Denk aan verbouwingskosten of de kosten voor een renovatie of verduurzaming van de woning. Maar ook kleine aanpassingen kosten geld, ook als je zelf aan de slag gaat. Maak de optelsom van alle blikken verf die je nodig hebt eens en je hebt ook een behoorlijk bedrag bij elkaar. Breng vooraf goed in kaart wat je aan het huis wil doen en zorg daarbij voor een budget voor onvoorziene kosten. Blijft het over? Meer champagne bij de housewarming ;)

Grip op de situatie

Het is altijd verstandig om deze kosten zorgvuldig te onderzoeken en daarnaast te begrijpen waar je precies je geld aan uitgeeft. Het maken van een begroting helpt. Neem daarvoor niet alleen de standaardkosten, maar zorg ook voor een maximaal budget per onderdeel van de zaken die je in huis wil aanpakken. Wat wil je maximaal uitgeven aan een keuken? Wil je vloerverwarming leggen en wat zijn de kosten voor een vloer met optimaal rendement? Door alles overzichtelijk op een rij te hebben, inclusief prioriteiten, hou je je hoofd koel.