christin-hume-Hcfwew744z4-unsplash
Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis?
Yes, je gaat een huis kopen! Een hele investering met een serieuze zoektocht. Je wil natuurlijk wel een huis kopen waar jij naar volle tevredenheid je thuis van kan maken. Het huis van je dromen. Maar wat ís eigenlijk het huis van je dromen en belangrijker nog: waar moet je eigenlijk écht op letten bij het kopen van een huis?
Faril Verbeeck
Leestijd: 2
Deel:

Belangrijkste aandachtspunten

Er zijn heel veel dingen waar je op moet letten bij het kopen van een huis. Een aantal dingen kun je zelf beoordelen en voor andere zaken is het inschakelen van een bouwadviseur geen verkeerde investering. De vijf belangrijkste aandachtspunten zetten we voor je op een rij.

  1. Bepaal je budget. Je wilt niet meer uitgeven dan je kunt veroorloven, dus zorg ervoor dat je realistisch bent over je financiële situatie. Het is handig om op voorhand een gesprek te plannen met een hypotheekverstrekker of financieel adviseur, zodat je goed geïnformeerd bent en weet voor welk bedrag je een hypotheek kunt krijgen. Daarnaast is het handig om rekening te houden met álle bijkomende kosten (en een buffer voor onvoorziene kosten). Dus niet enkel de kosten van het huis en de hypotheek, maar ook uitgaven als de notaris, belasting en verzekering. Een huis hebben is leuk, maar erin leven nog veel leuker. Zorg dus dat er genoeg overblijft om je leven te leiden.

  2. Ken je persoonlijke wensen. Zorg dat je in kaart hebt gebracht waar een huis minimaal aan moet voldoen. Werk je thuis? Dan is een aparte werkplek een must. Is je hobby tuinieren? Dan is een appartement een minder goed idee. Heb je kleine kinderen? Misschien wil je dan wonen in een rustige autoluwe wijk. Denk na over het aantal kamers, minimale vierkante meters, ligging van de buitenruimte, wat je wensen zijn omtrent de badkamer, maar ook of je bereid bent om te klussen of niet. Afhankelijk daarvan zoek je naar een huis in de minimale staat die jij voor ogen hebt.

  3. Beoordeel de staat van het huis. Onderwerp het huis aan een grondige inspectie voordat je het koopt. Zo heb je eventuele gebreken en zwaktes in de constructie in kaart nog voordat je besluit over te gaan tot kopen. Want een huis kan betaalbaar lijken, maar serieuze gebreken die je niet hebt ingecalculeerd kunnen leiden tot een behoorlijk hoofdpijndossier. Zijn er reparaties nodig? Is er voldoende isolatie? Zit er asbest in het huis? Wat is de energieprestatie van het huis en wat moet er gebeuren om die omlaag te krijgen? Gelukkig kun je een bouwkundig adviseur inschakelen met specialistische kennis over bouw, zodat je niet zelf alles hoeft te leren over optrekkend vocht in de muren, isolatie en draagmuren.

  4. Controleer de juridische staat van het huis. Laat een juridisch onderzoek uitvoeren voor het huis dat je graag wil kopen. Zo weet je of er juridische problemen zijn die jouw eigendom van het huis kunnen belemmeren. Ook komen hiermee zaken boven water zoals het eigendomsbewijs, erfdienstbaarheden, bodemgesteldheid, het bestemmingsplan en vergunningen. Schakel hiervoor altijd een specialist in om zeker te weten dat je alles hebt gecheckt.

  5. Beoordeel de woonsituatie. Weet je waarom de verkopende partij weg gaat? Als de eigenaar in een verzorgingshuis gaat wonen is dat heel anders dan vertrek vanwege ruzie met de buren. Krab jezelf goed achter de oren als de reden van vertrek vaag blijft of niet goed voelt. Zorg ook dat je zelf de buurt onderwerpt aan een persoonlijk onderzoek. Observeer de woonomgeving op verschillende tijdstippen om een goed gevoel te krijgen van je toekomstige omgeving. Let ook op zaken als parkeergelegenheid, overlast van hangjongeren en zwerfvuil, bereikbaarheid of afstand tot werk, winkels en school. Vraag ook gerust naar initiatieven in de buurt om een beeld te krijgen van de mensen die in de wijk wonen.

Er zijn nog veel meer zaken waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een huis. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen wat voor jou belangrijk is én om professioneel advies in te winnen indien nodig.

Professionele hulp inschakelen

Bij het kopen van een huis heb je als koper onderzoeksplicht. De verkopende partij mag niks achterhouden, maar jij als koper moet ervan bewust zijn dat het ook aan jou is om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk weet wat je koopt. Schakel een gespecialiseerde juridisch adviseur in die deskundig is op het gebied van vastgoedtransacties. Die kan je helpen met alles rondom de juridische staat van het huis.

Voor alle bouwgerelateerde zaken kun je een bouwkundig adviseur inschakelen. Een bouwkundig adviseur kan een bouwtechnische keuring uitvoeren waarbij gebreken worden opgenomen, zoals scheuren in muren, houtrot, asbest, vochtproblemen en lekkages. De adviseur heeft expertise op het gebied van bouwtechniek, materialen, bouwvoorschriften en wetgeving, en weet dus goed waarop te letten om deze problemen op te sporen. Zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw van een specifiek bouwjaar. 

Vastgoedmakelaar inschakelen?

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Het is leuk, maar neemt ook heel erg veel tijd in beslag. Om je uit de brand te helpen en de nodige rust te bieden, kun je een vastgoedmakelaar inschakelen. Die weet precies wat jij zoekt, dus hoef jij je niet meer druk te maken dat je een kanshebber in de markt voorbij laat gaan. Ook kan de vastgoedmakelaar andere professionals aandragen waarop je mag vertrouwen. Zo woon je binnen de kortste keren in jouw droomhuis!