dylan-gillis-KdeqA3aTnBY-unsplash
Wat doet een syndicus?
Immo Verbeeck is naast een immokantoor, ook syndicus. Sterker nog, eigenlijk is het andersom! Het imago van de syndicus is niet altijd even goed, maar de medewerkers van Immo Verbeeck weten met de enthousiaste en empathische aanpak de mensen écht te bereiken en meerwaarde te bieden. Hoog tijd om eens wat meer uitleg te geven over de syndicus!
Faril Verbeeck
Leestijd: 3
Deel:

Wat is een syndicus?

Een syndicus is een persoon of organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van een gebouw dat gedeeld wordt door meerdere eigenaars. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een appartementencomplex waar meerdere mensen wonen. 

In België is het verplicht een professionele syndicus aan te stellen voor appartementsgebouwen met minsten 20 kavels/woningen óf met een bepaalde waarde, vastgesteld door de wet. De syndicus wordt benoemd door de eigenaars van het gebouw die een vergoeding betalen voor de diensten van de syndicus.

Het takenpakket

De taken van een syndicus kunnen variëren. Meestal behoort in ieder geval het technisch beheer, organiseren van de jaarlijkse algemene ledenvergadering, regelen van onderhoud(contracten), bijhouden van alle nodige documentatie en de administratie tot het takenpakket. 

 • Algemene administratie
  De syndicus is verantwoordelijk voor de administratie van het gebouw. Inclusief het bijhouden van de boekhouding, het beheer van de financiën en het bijhouden van alle relevante documentatie.

 • Technisch beheer
  De syndicus draagt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de gezamenlijke ruimtes van het gebouw. Daarbij hoort het organiseren van reparaties, uitvoeren van periodieke inspecties en bijhouden van de staat van het gebouw.

 • Juridische aspecten
  De syndicus zorgt ervoor dat het gebouw voldoet aan alle wettelijke vereisten, waaronder het naleven van de bouwvoorschriften, brandveiligheidseisen en alle bijbehorende verzekeringen.

 • Overleg met eigenaars
  De belangrijkste voor het laatste: de syndicus vertegenwoordigt de belangen van de eigenaars en communiceert met hen over belangrijke kwesties met betrekking tot het gebouw. Denk aan het plannen van onderhoudswerkzaamheden, het organiseren van de jaarlijkse algemene ledenvergadering en het bijhouden van het gemeenschappelijk reglement.

De voordelen van een goede syndicus

Een syndicus die verantwoordelijkheid neemt, werk goed verricht én goed in gesprek blijft met de mensen, zorgt voor gemoedsrust en neemt een heleboel zorgen en werkzaamheden uit handen. Er zijn dan ook verschillende redenen waarom het inschakelen van een syndicus heel fijn kan zijn.

 1. Kwaliteit en efficiëntie
  Een syndicus heeft de expertise en ervaring om het gebouw professioneel te beheren en te onderhouden. Dit kan leiden tot een betere kwaliteit van het onderhoud en een efficiënter beheer van de financiën.

 2. Focus op eigen vastgoed
  Omdat de syndicus de verantwoordelijkheid neemt voor de gezamenlijke delen van het gebouw, kunnen eigenaars zich concentreren op hun eigen woning.

 3. Betere communicatie
  Een syndicus fungeert als contactpersoon tussen de eigenaars en kan ervoor zorgen dat de communicatie tussen de eigenaars soepeler verloopt. Mocht je willen, hoef je de buurman dus slechts eens per jaar tijdens de ledenvergadering te zien.

 4. Wettelijke verplichtingen zijn geregeld
  Wettelijke vereisten worden nogal eens aangescherpt of gewijzigd. Een syndicus is hier vaak al van op de hoogte en optijd mee bezig, zodat het gebouw altijd voldoet aan de wettelijke vereisten. Ook zorgt de syndicus ervoor dat alle eigenaars zich houden aan de regels en voorschriften die van toepassing zijn op het beheer van het gebouw.

 5. Besparing van tijd en geld
  Door het inschakelen van een syndicus kunnen eigenaars tijd en geld besparen. De syndicus neemt de verantwoordelijkheid voor het beheer van het gebouw over en kan efficiënter werken dan wanneer de eigenaars dit zelf zouden doen.

Vastgoed en beheer in alle gemoedsrust

Enthousiast. Empathisch. Echt. Dat zijn de sleutelwoorden in de bedrijfsfilosofie van Immo Verbeeck. We gaan vanuit onze vastgoedpassie met jou op weg. We luisteren naar wensen, behoeften en bekommernissen. En we communiceren open, eerlijk en transparant. Kortom, je kunt met alle gemoedsrust het beheer van je appartementsgebouw aan ons toevertrouwen.